RSS

Metoda koncentriranog marketinga

Mon, Jan 10, 2011

eDukacija, eMarketing

Metoda koncentriranog marketinga

Nakon što ste definirali marketinški plan i počeli ga provoditi u djelo, od iznimne je važnosti da svakodnevno pratite njegove učinke i napredak. Za razliku od offline marketinških kampanja, online kampanje zahvaljujući računalnoj tehnologiji možete pratiti u stvarnom vremenu i reagirati u bilo kojem trenutku, promjenom kampanje ili njenih parametara. Smatrate da ste zakupili krivi oglasni medij? Nema problema, stopirajte zakup i postavite vaš oglas na neki drugi medij. Praćenjem reakcije korisnika utvrdili ste da im je vaša marketinška poruka nerazumljiva? Promijenite ju ili prilagodite, i to odmah. Pokušajte to izvesti kod promotivne kampanje na televiziji ili na oglasu koji ste zakupili u tiskanom izdanju.

Dakle, nekoliko dana nakon vašeg marketinškog blitza provjerite statistike na siteu kako biste doznali koliko ste posjeta dobili i sa kojih određenih stranica. Ako ste pokrenuli kampanju putem newslettera, svakako provjerite koliko primatelja je kliknulo na veze u newsletteru da bi doznali više informacija na vašem siteu. Doznajte s kojih siteova vam dolazi minimalni promet kako biste ih mogli odmah ukloniti iz vaše marketinške kampanje i umjesto njih uvrstiti online medije ili siteove gdje će biti veći odaziv korisnika na vašu kampanju.

-

Jasno definirajte ciljeve

Cilj vaših marketinških aktivnosti i kampanja koje planirate poduzeti nikad ne smije biti neodređen i izgubljen u maglovitim tumačenjima tipa “paaa, malo ćemo se promovirati” ili “bilo kakva promocija bolja je od nikakve”. Da bi vaši napori i utrošeno vrijeme imali smisla, cilj marketinških aktivnosti mora bit izražen u opipljivim pokazateljima, što znači da je poželjno da bude kvantificiran. Na primjer, poduzeće može pokrenuti marketinšku kampanju sa ciljem povećanja prodaje od npr. 5 posto u sljedeća tri mjeseca. Bloger se može odlučiti promovirati kako bi postigao se njegovi tekstovi “citiraju u dnevnom tisku”. Iznimka od ovog pravila su tzv image kampanje usmjerene na promociju robne marke i povećanje njene vidljivosti, što se teško može izmjeriti i izraziti brojčanim pokazateljima.

-

koncentrirano

Metoda koncentriranog marketinga

Zašto metoda koncentriranog marketinga ostvaruje iznimno dobre rezultate?

  • Koncentrirani marketing se dobro slaže sa sezonskim ili tematskim sadržajima – Ako vaš site donosi vijesti, informacije te korisne članke i savjete, riječ je o “robi” koja brzo zastarijeva te vam je u interesu da nova saznanja, priču ili ekskluzivne informacije što prije plasirate na site. Prepostavimo da ste se dokopali idealnog mamca za vaše posjetitelje u vidu zanimljive informacije ili priče koja će privući posjetitelje na vašu site, promovirajte taj sadržaj što je prije moguće jer informacija brzo zastarijeva. To je osobito važno ako je riječ o sadržaju sezonske naravi ili informaciji koja se tiče specifičnog pojedinačnog događaja. Ako ste već u posjedu takve informacije, morate brzo reagirati kako biste bili prvi. Tu doslovno minute igraju ulogu jer ne objavite informaciju na vrijeme, netko drugi će doći do nje i pobrati svu slavu, a time i broj posjeta. Plasiranje članka nakon što se stiša bura neće ni približno privući onoliki broj posjetitelja koliko bi ste ih dobili da ste jahali na početnom valu ekskluzivnosti. Za zastarjelu informaciju u novinarstvu postoji dobar izraz – jučerašnja vijest (yesterday’s news). Rijetko se pruža prilika da dođete prvi do zanimljive priče ili informacije i zato ju nemojte propustiti, reagirajte odmah.
  • Koncentrirani marketing privodi posao kraju – Vjerojatno u svom podsjetniku već imate zabilježenih hrpu zadataka koje trebate obaviti. No, mnogi ljudi imaju naviku odugovlačenja pa zacrtane poslove nikada ne privedu kraju. Koncentrirano bavljenje problematikom marketinga podrazumijeva konkretne izboje kreativnosti i rješavanje problematike u čvrsto definiranom vremenskom roku, a to će vam automatski pomoći da dovršite i druge poslove koje ste otezali svo to vrijeme.
Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar