RSS

e-Goverment: smanjimo troškove

Tue, Dec 23, 2008

ePoslovanje, eTrziste

e-Goverment: smanjimo troškove

Svaka civilizirana država danas stremi ka što boljem prakticiranju demokracije, a s takvim je nastojanjima nastala ideja e-Government (e-vlada), koja se odnosi na upotrebu Internet tehnologija kao svojevrsne platforme za razmjenu informacija te komunikaciju s građanima, a sve u cilju smanjenja troškova, poboljšanja unutarnje učinkovitosti, prijenosa podataka javnosti – ukratko: u cilju boljeg funkcioniranja demokratske vlasti.

Informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) se već koriste u raznim vladinim tijelima, no e-Government podrazumijeva nešto viši stupanj korištenja naprednih tehnologija kako bi saznanje o tzv. javnim uslugama (public services) postalo poznato širokoj javnosti kojoj su iste potrebne. U jedinstvenom europskom tržištu građani Europske Unije mogu se kretati slobodno, neopterećeni granicama, kako iz poslovnih tako i iz privatnih razloga. Stoga, potrebna im je mogućnost kako bi bili u stanju saznati sve o javnim uslugama pojedine zemlje članice EU. Komisija Europske Unije je u sklopu Inicijative i2010 razradila i Akcijski plan za e-Government koji se fokusira na nekoliko glavnih ciljeva. Jedan od njih je da do 2010. godine doslovno svi građani EU imaju omogućen pristup e-Government portalima njihovih zemalja, čime će se smanjiti administrativni teret, a učinkovitost postati veća. Omogućiti građanima i tvrtkama da od 2010. godine imaju korist od pristupačnog, sigurnog i interoperabilnog pristupa javnim uslugama diljem Europe jest također jedan od ciljeva Akcijskog plana, kao i jačanje sudjelovanja u demokratskom donošenju odluka.

Plan je zamišljen da pomogne vladama zemalja članica EU u uvođenju usluga koje će služiti njezinim građanima i kompanijama. Danas se, naime, vlade susreću s velikim izazovima, kao što su klimatske promjene ili pak opasnost od terorizma te građani zaslužuju bolji pristup informacijama, bolju sigurnost i bolju demokraciju, dok kompanije i tvrtke zaslužuju manje birokracije i veću učinkovitost. Nadalje, s obzirom da se Europska Unija i dalje širi, javljaju se nove potrebe i novi zahtjevi u čemu će formiranje e-Government usluga pridonijeti jačanju demokracije na općem nivou.

Ono što je zamišljeno uvođenjem nove tehnologije u funkcioniranje države odnosi se i na ekonomski plan, odnosno na smanjenje birokracijskih troškova. Tako se predviđa da bi zemlje članice EU za četvrtinu srezale svoje administrativne troškove do 2010. godine, što je oko 150 milijardi eura od novaca poreznih obveznika, što je svota koja se može lako iskoristiti za nešto drugo.

-

smanjimo troškove

Hoće li glasovi biti doista glasniji uvođenjem noviteta u funkcioniranju država i vlada te vladinih tijela, vidjet će se skoro…

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

Monika Begovic - ukupno napisanih 8 tekstova na eBizMags.

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a nakon dugogodišnjeg novinarskog rada prelazi u jednu od agencija Ujedinjenih naroda. Godine 2006. godine stječe titulu magistra znanosti međunarodnih odnosa, te se dalje usavršava na polju euroatlantskih integracija i priključivanja Europskoj Uniji pri doktorskom studiju Hrvatska i Europa. U želji za što boljim sagledavanjem političkih, ekonomskih, socioloških i tehnoloških relacija pohađa brojne znanstvene seminare, radionice o komunikacijskim vještinama, te u e-learning metodama vidi veliku perspektivu i doprinos širenju znanja.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar