RSS

Drugačiji od drugih: Da li ste svjesni svoje konkurencije?

Wed, Feb 17, 2010

ePoslovanje, eSigurnost, eTrziste

Drugačiji od drugih: Da li ste svjesni svoje konkurencije?

Svaka kompanija i svaka tvrtka ima konkurenciju, direktnu ili indirektnu. Činjenica je da ona uvijek u nekoj mjeri postoji i rijetko kada spava. Tako se npr. Internet portali takmiče s profesionalnim blogovima, fast food restorani konkuriraju domaćoj kuhinji, dizajnerske tvrtke bore se s uradi-sam „majstorima“. Onog trenutka kad se jedni opuste vjerujući da nemaju konkurenciju, postaju drugima otvorene mete.

-

Prednosti i osnove konkurencije

Jednom kad uvidite da imate konkurente na tržištu, prikupite podatke o njima, tko su i čime se točno bave. To je početak stvaranja konkurentske prednosti. Prednost se stječe kroz različitost, a različitost se postiže preko vlastitih originalnih brandova i kreativnosti.

Kada vas potrošači počnu razlikovati poimence između drugih sličnih proizvoda, postigli ste cilj – izdigli ste svoje ime među takmacima. Koliko god teoretski to zvuči jednostavno, vjerujte, u praksi je drugačije.

To je proces spoznavanja vlastite snage, slabosti, ograničenja, prepreka, i neispravnih pretpostavki, nakon čega slijedi stvaranje branda koji se identificira uz pomoć loga, naziva, sheme boja i svih onih dodatnih elemenata koji stvaraju vizualno prepoznatljivo ime tvrtke.

Konkurentnost proizvoda ili usluge također ovisi o varijablama kao što su razina sofisticiranosti proizvoda, prethodno iskustvo tim proizvodom ili uslugom u određenoj zemlji ili dijelu zemlje.

-

Troškovi i rizici

Želite li potući konkurenciju, budite svjesni da se možete skupo provesti i izložiti tvrtku dodatnom riziku. Često se događa da pri osmišljavanju strategije za formiranje branda, tvrtke pomiču granice i povećavaju rizik ulaganja. Međutim, ukoliko uspijete u svom naumu i stvorite prepoznatljiv proizvod, imat ćete jako brzo pozitivne povratne rezultate.

-

Percipirana vrijednost – primjer

Postoje dva pakiranja praznih DVD medija. Oba su proizvedena u istoj tvornici. Jedan je brandiranog imena, prodaje se po cijeni od 35 kn. A drugi, koji nema zvučan naziv, već je prepakiran u tzv. store brand omot, prodaje se po cijeni od 25 kn. U čemu je razlika među njima? Ni u čemu. Radi se o jednakoj vrsti DVD-a s različitim naljepnicama na pakiranju. I unatoč tome, većina ljudi odlučuje se za poznati, brandirani DVD medij jer se radi o proizvodu kojem vjeruju. Otuda izraz percipirana vrijednost.

Kupac uopće nije svjestan da se radi o identičnim medijima, da su vjerojatno pakirani na istoj lokaciji, možda čak i dostavljeni istim kamionom. Pravu vrijednost toliko ne predstavlja DVD medij kao takav koliko povjerenje koje potrošači imaju u brand tj. u kompaniju uz koju je proizvod vezan.

-

konkurencija

SWOT analiza

Često se nakon procjene konkurencije tvrtke odlučuju za SWOT analizu. SWOT označava Strenght –snagu, Weaknesses-slabosti, Opportunities-prilike, Threats-prijetnje. Snaga i slabosti su unutarnji faktori, dok su prilike i prijetnje vanjski faktori. SWOT analiza pomaže u kreiranju strateške inicijative.

Kako biste došli do što jasnije slike o svojoj konkurenciji, svakako morate usporediti svoj SWOT sa suparničkim SWOT-om, a pri tome vam dodatno može pomoći i TOWS analiza. Analize trebate raditi u redovnim vremenskim razmacima i u njih uključiti što već broj područja, pa čak i stajališta klijenata. No, o ovome ćemo detaljnije u nekom drugom tekstu.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Coachingom do novih kvaliteta | eBizMags Says:

    [...] pošto se razvija prosječnost. Biti danas konkurentan na tržištu, znači prije svega biti različit od drugih i društvo treba osigurati preduvjete za jačanje te „individualnosti i originalnosti“, a isto [...]

  2. Porterovih pet sila - zamjenski proizvodi i moć kupca | eBizMags Says:

    [...] zamjenskih proizvoda obično se ogleda kroz konkurentnost cijena, ali postoje i drugi problemi. Razmislite o načinu TV prijenosa- antene u odnosu na kablove, [...]

Vas Komentar