RSS

Programeri, sretno!

Wed, Sep 17, 2008

ePoslovanje, eTrziste

Programeri, sretno!

Čitam, zapravo listam, neki dan Bug i naletim na zanimljivu temu – „Izrada aplikacija za Facebook“.

Inače, nisam nešto pretjerano upoznat sa Facebook-om, imam kreiran profil i to je to, no nisam našao trenutak inspiracije i vremena da odvojim i posvetim se njegovom detaljnijem istraživanju. Iskreno, smatram da nisam niti zakinut njegovim ne-korištenjem, no to je tema za neki drugi put…

Čitajući spomenuti članak, udubio sam se u tehnikalije kojima autor olakšava prve korake za famozni Hello World, no iznenada me presječe jedna misao – čemu sve ovo?

Sjećam se vremena kada je bilo dovoljno naučiti jedan programski jezik i posvetiti se rješavanju iskonske problematike – kako riješiti zadatak koji je pred mene postavljen a da me nitko ne pili u mozak s čime ću to napraviti i kako. A danas? Ne. Svi kao nešto težimo jednostavnijim rješenjima a zapravo se stvar višestruko komplicira.

„Everything should be made as simple as possible, but not simpler.“
Albert Einstein

Ovako brzinski gledajući u povijest razvitka razvojnih alata, mislim da se stvar počela komplicirati izlascima tzv. Visual alata. Već na samom startu vas šokiraju – kakvu aplikaciju želite kreirati? Konzolnu, Windows, ActiveX kontrolu? Hm, pa jel’ to bitno? Nešto kasnije je bilo – za kakav uređaj želite napraviti aplikaciju? Za Windowse ovakve, za Windowse onakve, za mobitel ovakav, onakav? Pa za ovaj moj tu ispred mene, šta me…

Preskočimo sad X vremena i dođimo u nešto bližu budućnost

„Zaboravite Windowse, zaboravite sve što ste do sada naučili. Budućnost nije u razvoju OS-ova i pripadajućih mu aplikacija. To je sve bez veze. Budućnost je u web aplikacijama. To vam je daleko jednostavnije, jer jednom kad ju napravite svi mogu do nje dosurfati.“

OK, zvuči zanimljivo. Ajmo vidjet’ gdje smo od onih prvih programerskih dana.
Umjesto jednog programskog jezika, sada nam treba znanje minimalno tri – jedan za prikaz (HTML), jedan za vizualni ugođaj (CSS), i jedan za logiku aplikacije (Javascript, PHP, ili nešto treće).

No, da li možemo stati na ovome? Nikako. Stvar je još malo kompliciranija utoliko što svaki od gore navedenih jezika ima svoje izvedenice, verzije. Ajde dobro, nekakav napredak mora postojati pa je normalno da se stvari obnavljaju. No, ni tu nije kraj. Browseri s kojima pristupamo su također različiti, i to ne samo od verzije do verzije, već praktički svaki browser ima svoje viđenje stvari, svaki browser si je „standard“ prilagodio prema svom tumačenju.

Tko je kriv? Ne znam, ali programeri su svakako pridonijeli tome, i sami sebi „olakšali“. Evo primjera, umjesto da slože oko nekih općenitih stvari, radije će napraviti web servis tipa BrowserShots.org pa da kod debugiranja svojeg uradka jednostavnije vide gdje su pogriješili i prilagode se onima koji su im probleme i napravili.

Evo još jedan primjer kuda korisnike vodi tehnologija a kuda programere.
Mobiteli više nisu samo mobiteli, to su sad već opake mašine s kojih se naveliko i surfa. No i dalje imaju malene ekrane pa uz sve one tehnologije koje razvojni inženjeri moraju koristiti, moraju još voditi računa i o prilagođavanju istoga za razne veličine prikaza.

Možemo se samo nadati da će ovu problematiku uskoro riješiti uređaji tipa iPhone koji prikazuju web stranice u punoj veličini i obliku. Ali, eto još jedan ali, riješimo jedan problem i dobijemo drugi – takvi uređaji „omogućuju“ web stranicama da odrade dodatne super funkcionalnosti, pa eto vam moji dragi programeri još posla.

Nakon krvavo provedenih dana i noći, programer ipak ne odustaje. Ima u njemu još snage. Pa, vratimo se na početak priče. Imamo očito višak vremena, ajmo sad sve što smo napravili prilagoditi da funkcionira i kao modul unutar tuđih tvorevina – Facebook npr. Mislim, pa koliko to komplicirano može biti? Realno gledajući i nije. No problem je što takvih Facebook-ova kojima se treba prilagoditi ima puno, pa dok se svima prilagodimo, a moramo jer naš poslovni čovjek ne može raditi ako informaciju koja mu je prijeko potrebna nema vidljivu na svakom koraku, eto onaj Facebook s početka priče se nešto malo promijenio pa treba „samo“ doraditi naš modul, i tako u nedogled.

Svako malo pa izađe novi gadget za naše drage korisnike, a ubrzo zatim izađe i razvojna okolina za isti, pa evo vam dragi programeri – sve vam damo, sve je full jednostavno, samo sjednite i radite. Ovo me, ne znam zašto, podsjeća na reklame telekom operatera – sve je besplatno, besplatne minute razgovora, besplatne poruke, sve – samo kad dođe račun na kraju mjeseca stvari su ipak nešto drugačije.

Programerima u prilog ide činjenica da mogu naći gomilu informacija kako riješiti problem te ih to donekle održava na životu. No, da li su razvojni alati sve jednostavniji i jednostavniji? Nisu, a ako i jesu u nekim segmentima, onda ta ušteda vremena odlazi na neki nove feature.

A ništa, tu smo gdje jesmo. Za kraj mogu samo reći da nestrpljivo čekam nešto što će netko nazvati Web 3.0, jer smo ipak sad već predugo u ovom 2.0 svijetu kojeg nismo do kraja savladali, vjerojatno mnogi niti shvatili, ali nekako se već osjeća monotonija u zraku.

Ocjena 4.00 od 5
, , ,

Autor teksta:

Darko Martić - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Iako od malena fasciniran modernim tehnologijama pokušava ih spustiti na niži odnosno jednostavniji nivo, smatrajući da ne smijemo biti robovi tehnologije već da istu koristimo isključivo kao alat za jednostavnije rješavanje problematike. Stručno obrazovanje završava na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu uz koje od samog početka započinje i sa prvim zaposlenjima na kojima stiče kvalitetna radna iskustva. Od kraja 90-ih pa sve do danas usmjerava se na razvoj e-projekata započevši u mladim danima kao dizajner-programer kako bi s vremenom nadopunio znanje širim vještinama tog područja kao što su SEO, usability, arhitektura web odredišta, itd. Trenutno radi kao Savjetnik za dokumentacijske sustave u King ICT na razvoju enterprise-level DCTM rješenja baziranih na web tehnologijama. www.martic.net

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Web greške: Nema? Ma ima… | eBizMags Says:

    [...] se u tekstovima pozivam na “jadnog nam programera”. Kažem “jadnog” jer, često zbog naručiteljevog nepoznavanja tehnologije i [...]

Vas Komentar