RSS

Dobar dizajn pristupačnosti ujedno je i dobar web dizajn

Wed, Jan 14, 2009

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti

Dobar dizajn pristupačnosti ujedno je i dobar web dizajn

Prilikom stvaranja web stranica vrlo je važno misliti i na osobe sa ograničenim fizičkim sposobnosti poput slabijeg vida, smanjene pokretljivosti itd. Zbog tih, a i brojnih drugih razloga (poput sve jače legislacije koja regulira pristupačnost web stranica) web stranice bi trebale biti jasne, čitke i pristupačne. Donosimo skupinu savjeta koji će vam pomoći pri kreiranju sitea pristupačnog svima, čak i osobama s invaliditetom.

-

Jednostavnost

Dobar dizajn pristupačnosti, ujedno je i dobar web dizajn kao takav! Ne treba se praviti previše pametnim niti treba inzistirati na “revolucionarnim” novinama – takav pristup jednostavno nije učinkovit kada želite s nekim komunicirati preko weba. Napravite svoju stranicu jednostavnom, čistom i konzistentnom; rezult će biti web destinacija pristupačna svima.

-

Odvagnite standarde pristupačnosti i njihove implikacije

Minimalni standardi pristupačnosti sve više postaju zakonska obveza, baš poput osiguravanje pristupa u stambenim zgradama. Upoznavanje sa temeljnim zahtjevima pristupačnog web dizajna vrlo je važna stvar – pogotovo ako vaša stranica predstavlja veliku organizaciju koja može biti vrlo izgledna meta raznih pravnih napada.

-

Standardiziranost koda

Stranice se rade na osnovi HTML jezika. Svatko tko radi na dizajnu web stranica morao bi se upoznati sa temeljima prednostima i manama HTML kodiranja. Uvjerite se da vaš HTML kod kod prati visoke standarde i izbjegavajte aljkavost i liniju manjeg otpora pri kreiranju stranica – to može uvelike pogoršati njenu pristupačnost.

-

Pridržavajte se dizajnerskih standarda

Čist i konzistentan raspored sadržaja vrlo je važan za pristupačnost. Pa iako ne izgleda egzotično, crni tekst na bijeloj podlozi zapravo poboljšava čitljivost! Pa premda i nije toliko teško pročitati crveni tekst sa žute podloge na nekoj “artističkoj” web stranici, radije izbjegavajte upotrebu obojanih grafičkih podloga i to pogotovo ako na stranici ima puno tekstualnog materijala. Također je važno da veličina fonta bude razumna te da ju korisnici mogu lako promijeniti do omjera koji im najviše odgovara.

-

Omogućite jasnu navigaciju

Implementiranje konzistentne i jasne navigacije omogućava lakše i logičnije kretanje kroz web stranicu. Ako posjetitelji odu na pod stranicu vaše web lokacije, vrlo je važno da se mogu vratiti na izvorišnu lokaciju, ali i na svaku drugu stranicu koja je dio vašeg sajta. Drugim rječima, dizajn mora biti kristalno čist i jednostavan.

-

slika

Tretirajte slike poput jezika

Sve slike uz sebe moraju imati priloženi tekst: taj se tekst zove ALT (ili alternativni) tekst. On omogućuju razumijevanje sadržaja na vašoj stranici slijepim osobama koje se služe “čitačem ekrana” koji im konvertira tekst u zvuk.

-

Svedite animacije na razumnu mjeru

Vrlo je teško čitati tekst koji se nalazi na pokretnim slikama. Tamo gdje su animirane reklame apsolutno neophodne, trebale bi se pomaknuti svega par puta i zatim stati! Tamo gdje se pak koriste razni bljeskajući grafički elementi, mora postojati i opcija za njihovo “smrzavanje”. Previše pokreta web stranicu će učiniti vrtoglavom i mučnom, a ne zabavnom.

-

Izbjegavajte okvire

Upotreba okvira može izazvati mnogo problema, ne samo osobama sa invaliditetom već i svima koji korist Web. Okviri u biti pružaju mogućnost otvaranja web stranice unutar web stranice, s time da sve one nude dodatne informacije i linkove. Međutim, vrlo malo velikih i najpopularnijih web sajtova koristi okvire. U promoviranju pristupačnosti, okviri jednostavno nisu preporučljivi; no, ako ih morate koristiti, barem ih ispravno naslovite te ih učinite što je moguće jednostavnijima.

-

Ograničite skripte i applete

Kada je god moguće, a posebno kod promicanja totalne pristupačnosti, web stranice se moraju dati pogledati i sa pretraživačima koji NE podržavaju applete, skripte i ostale programske elemente. Za postizanje ovog principa, možda će biti potrebno kreirati dvije stranice. Na taj način, posjetiteljima ćete ponuditi više načina na koji će gledati sadržaj koji ste plasirali na Internet.

-

Tablice

Tablice su popularna metoda za prezentaciju materijala na web stranicama te ujedno osnažuju njenu logičku strukturu. Uvjerite se da su tablice pravilno markirane u smislu HTML kodiranja. Jasno označite početne dijelove stupaca i kolona! Ujedno budite svjesni da tablice mogu prouzročiti tegobe slijepim osobama koje koriste čitače ekrana, pa se zato potrudite da vaše tablice imaju smisla i kada su raspoređene na linearan način.

-

Forme

Svrha bilo kojeg formulara, upitnika ili ankete je skupljanje informacija. Ljudi sa invaliditetom morali bi ih moći ispunjavati uz pomoć specijalne opreme (generator glasa itd.), ili im se treba omogućiti alternativni način unašanja traženih informacija. Ovo će omogućiti svim posjetiteljima stranice da odaberu način interakcije i odgovaranja na upite koji najbolje odgovara upravo njima.

-

“Dobar dizajn pristupačnosti, ujedno je i dobar web dizajn kao takav! Ne treba se praviti previše pametnim niti treba inzistirati na “revolucionarnim” novinama – takav pristup jednostavno nije učinkovit kada želite s nekim komunicirati preko weba”

Rating 3.29 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar