RSS

Kako chat-ati sa svima odjednom?

Wed, Aug 20, 2008

eSavjeti

Kako chat-ati sa svima odjednom?

MSN, AIM ili ICQ? Ili možda Yahoo!, Google Talk ili Jaber? Korisnici alata za trenutnu razmjenu poruka (IM) znaju o čemu pričamo, a ovisnici o njima prijavljeni su na sve i istodobno ih imaju pokrenute na računalu, da budu uvijek, svugdje i svima dostupni.

Danas postoji tucet IM alata koji omogućuju stvaranje liste kontakata, razmjenu datoteka, video i telefoniju preko interneta te druge napredne mogućnosti. Premda su ih u početku najviše koristili tinejdžeri, danas ih koriste svi, uključujući i poslovne korisnike. No, bogatstvo IM alata koji su vam dostupni nosi sa sobom i neočekivano prokletstvo. Što ako ste na Windows Live Messengeru, a kontakt kojeg biste željeli staviti na listu je na ICQ-u? Premda postoji stanovita razina interoperabilnosti pa tako Windows Live Messenger omogućuje da na listu kontakata uvrstite nekog s Yahoo! Messengera, još uvijek ne postoji prava uskladivost koja bi omogućila umrežavanje svih korisnika, bez obzira na alat koji koriste.

Pasionirani ovisnici o IM-u taj problem rješavaju jednostavno, prijave se na svaki servis tako da na Chatračunalu imaju pokrenute sve alate odjednom ili koriste neku od zamjenskih klijentskih IM aplikacija koja se odjednom spaja na sve servise, kao što je to Pidgin.
Međutim, što ako vaš IT odjel blokira pristup IM servisima? Ili ste na poslovnom putu i niste ponijeli laptop, a trebate se dopisivati? Premda neki od IM alata imaju i web inačice, pravo rješenje pruža meebo, inovativna 2.0 aplikacija koja se odjednom može spojiti na Windows Live Messenger, AIM, Yahoo! Messenger, Google Talk, Jabber, ICQ. Osnovna prednost Meeboa je što se koristi u web pregledniku pa nije potrebna nikakva instalacija, što posebno koristi ako meebou pristupate iz internetskih kafića gdje su vam onemogućene instalacije.

Nakon prijave na meebo i dodavanja svih vaših IM korisničkih računa, aplikacija se prijavi na svaki i potom prikaže zbirnu listu svih vaših kontakata. Premda ne omogućuje napredne opcije poput slanja datoteka te video ili internet telefoniju, osnovnu zamisao – spajanje na IM servise i razmjenu poruka – ispunjava savršeno.

Meebo je dostupan na mnogim jezicima, između ostalog i na hrvatskom, a nudi i dodatne usluge, poput meebo me gadgeta koji vrlo jednostavno možete ugraditi na vlastiti site i dobiti mogućnost razmjenu poruka u stvarnom vremenu s posjetiteljima sitea ili meebo maps koji na karti svijeta prikazuje iz kojih regija je putem meeboa upućeno najviše poruka u posljednjih 15 minuta.

I za kraj, ovisnicima o alatima za dopisivanje preporučamo ovu strategiju: umjesto svih IM aplikacija, na računalo stavite alat tipa Pidgin koji se odjednom spaja na sve IM servise, a kad ste na javnom računalu – meebo.

Rating 3.00 out of 5
[?]
, ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar