RSS

Case study „Telecom X“: Developersko iskustvo iz domaće prakse

Tue, Sep 15, 2009

ePoslovanje, eSigurnost, eTrziste

Case study „Telecom X“: Developersko iskustvo iz domaće prakse

U ovom tekstu obrađujemo jedan konkretan slučaj u, nazovimo ga, Telecomu X. Problematika koju ćemo elaborirati vrlo je česta, koliko god to mnogi baš i ne žele priznati, a radi se o nepovezanosti ICT sustava unutar jedne tvrtke. Pod sustavima se misli na ERP ( Enterprise Resource Planning ), CRM ( Customer Relationship Management ) i na sustave za provisioning tj. kontrolu uređaja kod korisnika preko nekakvog centralnog sustava za određenu uslugu. Kako se odvijao proces rješavanja problema u kojima je Biztalk odigrao ključnu ulogu?

-

U čemu je bila problematika „Telecoma X“ ?

Kako bi korisnici mogli gledati određene kanale, potrebno je na sustavu za digitalnu televiziju to i omogućiti. Problematika je bila u tome što sustav nije bio u nikakvoj povezanosti s drugim sustavima pa se svaki put, prilikom aktiviranja neke nove usluge ( novog kanala ) za nekog korisnika, moralo preko web sučelja pronaći tog određenog korisnika, odabrati mu uslugu koju želi i tek tada ju aktivirati. Dakle, u potpunosti neautomatiziran, manualan rad. Ista situacija je bila i kod usluga telefonije i interneta koje su opet imale svoj zaseban sustav, s posebnom bazom korisnika i usluga. Uz navedeno, bio je uključen još jedan vanjski sustav ( koji je Telecomu X partner u pružanju telefonskih usluga ), a koji u konačnici zbraja minute razgovora, prati pozive itd… Telecom X je često imao problema, jer se često nije znalo da li je neka usluga kod korisnika uključena. Naime, nije bilo nikakvih podataka u ERP-u niti u CRM-u koji bi to sa sigurnošću potvrdili. Sve je ovisilo o tome da li je informacija na papiru došla iz jednog ureda u drugi; npr. iz ureda gdje se neki korisnik telefonski pretplatio na neke usluge i ureda gdje su se onda ti podaci unosili u neki od provisioning sustava.

Kad je donešena odluka o izradi novog sustava, osim ideje o automatskom provisioningu, išlo se i na novi ERP sustav i novi CRM sustav. Odabrani su Microsoft Dynamics NAV i Microsoft Dynamics CRM. Tako je došlo i do novog izazova – sinkronizacije podataka između dva sustava.

Da bi situacija bila zanimljivija ( čitajmo: kompliciranija ) tu se našao još i self care sustav putem kojeg korisnici mogu sami sebi napraviti zahtjev za uključenjem neke opcije na nekoj usluzi. Ni to nije bilo povezano s ostalim sustavima…

Kad se sve zbroji dobijemo ERP, CRM, digitalnu televiziju, sustav za provisioning prema modemima za internet i telefon, provider za telefoniju i self care sustav. Kako to sve povezati?
Kao rješenje definirao se BizTalk Server 2006 R2. Zašto BizTalk, a ne nekakvo custom rješenje koje bi povezalo baze navedenih sustava? Zbog toga što su sustavi na različitim platformama ( Windows, Unix, Linux ), a po nekim sustavima se u bazu ne smije ništa dodavati mimo definiranog API-a ( NAV i CRM ). „Ne smije“ zapravo znači nije preporučljivo, pošto se dosta logičkih stvari odvija u API-ima navedenih sustava kao npr. sigurnosne provjere ( autentikacije i autorizacije ), generiranje ključeva, razni vezani procesi (workflowi) itd…

Nadalje, BizTalk Server omogućuje komunikaciju preko gotovo svih postojećih komunikacijskih protokola pa su tako za ovu priliku korišteni protokoli HTTP, SOAP, FTP, file sharing i MSMQ, ovisno s kojim sustavom se komunicira. U ovom slučaju BizTalk je postavljen kao centar preko kojeg ide sva komunikacija između sustava, što znači da sustavi pojedinačno niti ne moraju znati jedan za drugog.

-

Primjer

Kad se promijeni zapis u NAV-u koji predstavlja korisnika, NAV pošalje zapis u obliku XML-a u outbound message queue. BizTalk proces „sluša“ taj queue i u trenutku kad poruka stigne prosljeđuje ju onim sustavima koji su na nju pretplaćeni. U ovom slučaju je to CRM. Međutim, prije nego je prosljeđena on je prvo mora prilagoditi formatu kojeg CRM „razumije“ tj. poruka se mora transformirati u drugi XML format koji predstavlja korisnika u CRM-u. BizTalk tada zove web servis na API sučelju CRM-a i prosljeđuje mu XML. Situacija u drugom smjeru funkcionira slično s razlikom da sad CRM postavlja izmjenjeni podatak u MSMQ ( ili postoji opcija na file share ), BizTalk ga skuplja , transformira i prosljeđuje u inbound message queue NAV-a.

-

Provisioning

Proces provisioninga se pokreće iz NAV-a. Nakon što se za nekog korisnika definiraju usluge koje će imati, u outbound message queue se postavlja XML koji sadrži sve potrebne podatke za provisioning prema svima uslugama. Tako je omogućen istovremeni provisioning prema svim sustavima.

Dakle, BizTalk skuplja XML, prema njegovom formatu detektira da je riječ o formatu za provisioning , rastavlja ga na tri dijela ( ako ima sva tri dijela ) i šalje svaki dio na obradu prema procesima za obradu svakog pojedinog dijela. XML dijelovi se obrađuju neovisno i šalju sustavima za provisioning neovisno jedan od drugog. Svaki od krajnjih sustava nakon što obradi zahtjeve, vraća odgovor o uspješnosti , te se ti odgovori opet preko BizTalka vraćaju u inbound message queue. NAV zaprima sva tri odgovora i potvrđuje da je proces provisioninga za korisnika uspješno obavljen.

-

Self Care

Self care radi na način da korisnik preko web-a može sam sebi uključiti neke opcije određene usluge, zahtjev se postavlja u MSMQ, BizTalk ga skuplja, transformira, prosljeđuje u CRM, koji ga onda opet kao dio prije definiranog procesa prosljeđuje u NAV.

Ovim su zatvoreni svi poslovni procesi koji idu preko BizTalk Servera. Uz sve to BizTalk ima uključen i Business Activity Monitoring koji prati sve zahtjeve za provisioning koji prolaze kroz njega i iz kojeg se naknadno mogu generirati izvještaji o broju zahtjeva, usluga itd…

Na ovaj način uspješno su konsolidirani svi ICT sustavi omogućivši brže i lakše odvijanje poslovnih procesa unutar Telecoma X, a koji se tiču onih najosjetljivijih segmenata: korisnika i usluga.

Rating 4.14 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

Domagoj Fabrični - ukupno napisanih 1 tekstova na eBizMags.

Prije nego je završio Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, radio je na raznim vrstama razvoja software-a i integracijskim projektima u gotovo svim mogućim ulogama: programer, glavni arhitekt, dizajner baze podataka ili projekt menadžer. Vrlo je iskusan u integracijama podataka, prilagodbama software-a i dizajniranju sistema. Radio je i na projektima kao što su upravljanje nabavom i zalihama, CRM sustavima, sustavima za naplatu u telekomunikacijskim tvrtkama, sustavima za upravljanje sadržajem na web-u i sl. Posjeduje Microsoft certifikate: MCAD, MCSD, MCDBA, MCTS. Trenutno radi na poziciji višeg savjetnika u tvrtci Perpetuum Mobile d.o.o.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar