RSS

Budite režiser socijalnih mreža

Tue, Nov 30, 2010

eMarketing, ePoslovanje

Budite režiser socijalnih mreža

Ecommerce trgovci svjedoče evoluciji kupaca, koji više nisu pasivni potrošači. Naprotiv: dijele informacije o proizvodima i uslugama putem maila, blogova, Facebooka i Twitter servisa…

Tvrtke i oglašivačke agencije sve češće imaju djelatnika na radnom mjestu režiser socijalnih medija, ili specijalist za socijalne medije.
Ne spadate li u veće retailere, prilično je vjerojatno da vam se ne isplati unajmiti takvu tvrtku ili profesionalca, no i vi sami možete odraditi lavovski dio tog posla. Ipak, to traži vrijeme: praksa i eksperimentiranje su glavni alati.

S vremenom, pokazalo se da te poslove možemo podijeliti na tri glavne uloge, koje će vam pomoći u kreiranju grupe vjernih kupaca i štovatelja vašeg branda.

Ambasador

Iako i dan danas možete na raznim skupovima čuti mišljenja vlasnika ecommerce stranica da su Twitter i Facebook irelevantni, to definitivno nije točno. Možda vam danas neće donijeti veliko povećanje prometa – jer za to treba vremena – no u budućnosti će poslovanje patiti ne budete li kvalitetno prisutni na socijalnim mrežama.

Ambasadori socijalnim mreža zagovarat će na takvim skupovima njihovu učinkovitost i orjetnaciju prema budućnosti. Tijekom razgovora ostavit če virtualnu posjetnicu tvrtke u obliku URL-a, Twitter ili Facebook računa ili email adrese.

Focus Group Leader

Znamo da su kupci sve aktivniji, te da su reklame tipa „mi pričamo, vi slušate i kupujete“ polako, ali sigurno prošlost. Specijalisti za socijalne mreže ohrabruju analize i recenzije njihovih proizvoda i suluga, bez obzira radi li se o B2B ili B2C poslovanju.

Nakon što privučete pažnju korisnika, oni će svojim recenzijama, savjetima i preporukama biti dragocjen produžetak vašeg marketinga.

Pri tome nije nužno da direktno započinjete konverzaciju o vašem proizvodu. Primjerice, Twitter vam omogućava pretraživanje keyworda. Pokušajte pretraživati kategoriju ili brand name proizvoda koje prodajete. Što drugi govore o vašim proizvodima? Što daje rezultate, a što ne? Možete i pratiti (follow) osobe koje pišu komentare, i recimo obavijestiti ih kada imate neku akciju.

Slično vrijedi i za Facebook, koji je prije otprilike godinu dana znatno unaprijedio svoju tražilicu.

Customer Support Representative

Ponudite podršku i preko socijalnih mreža, pored klasične putem maila i telefona.

Kvalitetna podrška putem socijalnih mreža izvrstan je način za uspostavljanje povjerenja, ali i kvalitetne usmene predaje.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar