RSS

Briši me s Google-a!

Thu, Sep 17, 2009

ePoslovanje, eSavjeti

Briši me s Google-a!

Cijeli život gradite, i sad biste kao trebali vjerovati da je rušenje ( brisanje u ovom slučaju ) dobro za vas? Hm… Prije negoli nastavite sa čitanjem, svakako pročitajte moj članak “Nema? Ma ima”, gdje je tematika nepostojeći sadržaj na vašem webu. Ovaj tekst mu je donekle nadopuna.

Google Webmaster Tools u svojoj cjelini “Crawler Access” nudi jednu vrlo zanimljivu funkcionalnost – Remove URL.

Što konkretno nudi?

 • brisanje individualnih adresa (stranica, slika, i ostale datoteke) [1]
 • mapu (folder) i sve što se nalazi ispod nje [2]
 • cjelokupni web site !! [3]
 • kopiju vaše cache-irane stranice [4]

screenshot_google

Idemo sad redom vidjeti u slikovitim primjerima svaku od opcija:

 • [1] Ovom opcijom brisanja iz Googleova indexa rješavamo problematiku nepostojećih sadržaja koja nam nepotrebno generira greške na serveru, a o tome obavještava i sam Google koji nas ( ako ne poduzmemo ništa po tom pitanju ) može početi loše doživljavati i na kraju krajeva lošije pozicionirati
 • [2] Obriši sve tekstove recenzija kojima adresa počinje sa “http://www.primjer.hr/tekstovi/recenzije/”
 • [3] S ovime pazite ! Jako !! Zašto biste uopće htjeli obrisati cijeli site? Pa, recimo da ste kupili domenu, a da vi sa svojim novim projektom nemate nikakvu poveznicu s prethodnim sadržajem domene; u ovom slučaju najbolji je čisti start; s druge strane, možda ste napravili totalni redizajn stranice, a da pri tome niste odradili migraciju sadržaja, niste odradili preusmjerenja starih indexiranih URL-ova na nove adrese, možda je ovo također slučaj kada bi bilo najbolje odlučiti se na čisti start
 • [4] Novo pravilo vašeg poslovanja nalaže da se do starih sadržaj ne smije moći doći, ili, stara verzija stranice je sadržavala neke povjerljive informacije; Google sa svojom opcijom “Cached” otvara upravo te stare verzije stranica, a sa ovom opcijom vi ih možete ukloniti; također, ukoliko trajno želite onemogućiti cache verziju pojedinih stranica, pazite da to i definirate unutar HTML-a (no-cache meta-tag)

Nakon što Googleu date naputak o brisanju, morate znati da se od vas očekuje predradnja u kojoj ćete samo brisanje “opisati” naredbom u robots.txt datoteci vašeg weba. Zapravo, vi Google-u samo dajete do znanja da želite nešto obrisati ( tj. ponovo indexirati ), a samo brisanje definirate unutar filea robots.txt. U tom slučaju, Google će se “požuriti” sa ponovnim reindexiranjem vaše stranice, a kada naiđe na blokirani sadržaj ( robots.txt ) obrisat će ga u svojoj “arhivi” i neće ga ponovo indexirati.

Ono što također morate znati je da jednom kada Googleu date naputak o brisanju, samo brisanje neće biti izvedeno istog trenutka, već ovisi o raznoraznim parametrima. Do samog brisanja može proći 24h, možda i više, a možda i manje. No, to i nije toliko loše jer se imate vremena predomisliti odnosno ispraviti naputke oko brisanja ukoliko ste nešto krivo odradili u ovom koraku. Naravno, kao što prethodni odlomak kaže – brisanje definirate sami u robots.txt, i o toj datoteci zapravo sve ovisi.

-

Google

Za kraj samo da spomenem, je li vam poznato da i ostali igrači ( Yahoo, Bing, mada su oni sada jedno te isto… no ima još i drugih ) također nude svoje verzije “Webmaster Tools-a”? E pa imaju ih. Pojednostavljene su to inačice Googlove varijante, no ipak ih imaju:

Samo nemojte sad pitati; pa što bi se njima posebno trebalo dodvoravati kad je Google ionako jači? Da, no prvo provjerite da li geografski targetiranoj skupini u njihovoj zemlji prednjači Google ili neki drugi pretraživač… i to je sasvim moguć slučaj ! Uostalom, borite se za svakog posjetitelja, na svim borilištima, a ne samo tamo gdje to vama odgovara ( čitaj: tamo gdje je “lakše” ).

Vezani tekst: Web greške: Nema? Ma ima…

-

Ocjena 4.00 od 5
, , , ,

Autor teksta:

Darko Martić - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Iako od malena fasciniran modernim tehnologijama pokušava ih spustiti na niži odnosno jednostavniji nivo, smatrajući da ne smijemo biti robovi tehnologije već da istu koristimo isključivo kao alat za jednostavnije rješavanje problematike. Stručno obrazovanje završava na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu uz koje od samog početka započinje i sa prvim zaposlenjima na kojima stiče kvalitetna radna iskustva. Od kraja 90-ih pa sve do danas usmjerava se na razvoj e-projekata započevši u mladim danima kao dizajner-programer kako bi s vremenom nadopunio znanje širim vještinama tog područja kao što su SEO, usability, arhitektura web odredišta, itd. Trenutno radi kao Savjetnik za dokumentacijske sustave u King ICT na razvoju enterprise-level DCTM rješenja baziranih na web tehnologijama. www.martic.net

Kontaktiraj autora

2 Komentari za ovaj tekst

 1. Dražen komentira:

  Darko, ovo mi je vrlo interesantna informacija, naročito dio o brisanju sajta i keširane stranice. Do sada sam pri redizajnu koristio naredbu Redirect 301 u .htaccess-u, no mogućnost koju si opisao itekako je interesantna. Zanima me da li imaš i konkrtan primjer kako bi trebao robots.txt koji treba pratiti ovu opciju?
  Pozdrav!

 2. Darko Martić komentira:

  @Dražen, evo primjer za slučaj kada želiš “obrisati” jedan specifični URL iz Googleova indexa:

  User-agent: *
  Allow: /
  Disallow: /proizvodi/bijela-tehnika/frizider.html

  ovdje ima jednostavnih primjera sa objašnjenjima:
  http://tools.seobook.com/robots-txt/

  P.S. ograđujem se od bilo kakve štete nastale “igrom” sa robots.txt i ovim brisanjima jer je dovoljno vrlo malo da obrišete cijeli svoj web sa Gindexa

Vas Komentar