RSS

Brandiranje – alat za privlačenje kupaca

Thu, Nov 11, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

Brandiranje – alat za privlačenje kupaca

Stvaranje emocionalne i socijalne povezanosti s kupcima rezultira dugotrajnim odnosom s kojim su zadovoljni i kupci i vlasnici ecommerce stranica, zbog povećanog profita. Ovaj odnos najbolji je opis termina brandiranje, te spada među bitne čimbenike uspjeha web trgovine.

Dobar primjer vrijednosti brandiranja jest prošlogodišnje preuzimanje Zappoa od strane Amazona za 850 milijuna dolara.

Zappo je online retailer s desetogodišnjim iskustvom, sa solidnom prodajom no glavna vrijednost tvrtke nije njen website, promet, logistika ili čak i naširoko poznat ekstravagantan customer service. Amazon je zapravo platio tu nimalo recesijsku količinu novaca za Zappov brand iza kojeg stoji obećanje postojećim i potencijalnim kupcima.

Zappo je godinama putem press releasea, oglasa i prije svega fantastičnim customer serviceom izgradio brand koji korisnici cijene, jer znaju da on jamči vanserijsku uslugu u svim pogledima.

Brand je obećanje

Osnova Zappovog branda jest obećanje korisnicima da će dobiti vrhunsku uslugu. Zappo je to godinama oglašavao i često naglašavao novinarima svoju odlučnost da pruže najbolje moguće iskustvo kupnje. U osnovi, Zappo je uspio jer je ponudio obećanje, i cijelo vrijeme davao sve od sebe da ga održi – a to su prepoznali i cijenili brojni korisnici.

Poruka ove priče je jasna: neka vaš brand nudi neko obećanje, a vi se svojski potrudite da ga ispunite. Iako je nerealno očekivati da ćete postići uspjeh Zappovih razmjera, ipak imate prostora i mogućnosti da razvijete svoj prepoznatljivi brand solidne reputacije.

Ispunite obećanje

Pokušajte napraviti jednu rečenicu u kojoj ćete opisati obećanje vašeg branda. Svakako neka bude ostvarivo – bude li to ostalo mrtvo slovo na papiru, vaš brand neće nikada postati prepoznatljiv, barem ne po dobru…
Nakon definiranja obećanja, svi vaši napori trebaju voditi u tom smjeru: od samih web stranica preko podrške kupcima do oglašavanja. Vaše obećanje treba biti ugrađeno u osnove vašeg sustava, i trebate ga se pod svaku cijenu držati.

To nije uvijek lagano; ponekad vam se mogu ispriječiti objektivne, u tom trenutku nesavladive teškoće. No takvi događaji moraju se držati na minimumu: efikasno brandiranje direktno utječe na uspješnost vašeg poslovanja. A dobro znamo – višegodišnji naporan rad na stjecanju ugleda može propasti doslovno preko noći…

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar