RSS

Bitna je namjera

Sun, Jul 13, 2008

eMarketing, ePoslovanje, eSavjeti

Bitna je namjera

Web 2.0 je dijalog, početak ljubavne veze, diskusija čiji smjer ovisi o tome tko sudjeluje u razgovoru i o čemu se raspravlja. Razgovor s osobom koja pokazuje da sluša što imate za reći i potom se na vaše misli nadoveže vlastitim razmišljanjima je, morate priznati, zabavan i poticajan. Još je zabavnije ako vas ta osoba može povezati s drugim ljudima poput vas koji dijele slična razmišljanja ili interese. Najgore je razgovarati s nezainteresiranom i pasivnom osobom jer se tada osjećate kao da govorite zidu.

Web 2.0 omogućuje ljudima sa sličnim interesima da se izuzetno jednostavno povežu u velike online zajednice. No, zaboravite da možete jednostavno ušetati u takvu zajednicu gdje se raspravlja o sasvim određenim temama ili interesima i prodavati maglu, uporno ponavljajući svoju reklamnu poruku poput papagaja. Jedini kanal kojim se u web 2.0 svijetu možete poslužiti za takav način promocije je site vaše tvrtke koji ionako nitko ne posjećuje. Umjesto toga, vaši korisnici se okupljaju na neslužbenim siteovima čiji sadržaj stvaraju oni sami. Svaki pokušaj da na mjestima gdje korisnici sami stvaraju sadržaj krenete prodavati komercijalnu, marketinšku priču završit će potpunim ignoriranjem i polučiti kontraefekt.

Da vam to pobliže ilustriramo, to je kao da se nepozvani pojavite na proslavi desetogodišnjice nečije mature na kojoj se okuplja generacija koja je zajedno pohađala srednju školu i koje vežu iste uspomene, reference i osobe. Iz pristojnosti vas neće otjerati, počastit će vas jelom i pićem i razgovarati s vama da bi vam olakšali početnu tremu. No ako pokušate nametati razgovor koji nikoga ne zanima i koji je izvan okvira njihova okupljanja, sigurno će vas zamoliti da napustite proslavu ili vas jednostavno, što je najgore, ingorirati.

Ako to možete shvatiti, tada vam je jasno da u komunikacijskim okolnostima koje vladaju Internetom ne možete nametati jednosmjernu komunikaciju i jeftino prodavati maglu da biste nešto prodali.

eBizMags savjet: u web 2.0 svijetu svatko može slobodno izreći svoje mišljenje i ocijeniti tuđe misli, a sva razmišljanja su javna. Kao i u stvarnom životu, web 2.0 zajednica će vas prihvatiti ako ste iskreni i nedvosmisleni. Budite svoji i ne glumite da ste nešto što niste jer, kako kaže stara narodna, sve se vraća i sve se plaća, a svi trikovi brzo isplivaju na površinu.

Rating 4.50 out of 5
[?]
, ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. Što je zapravo Web 2.0? | eBizMags Says:

    [...] se Web koristi, a posebice u način na koji se na Webu zarađuje. Ipak ostaje poprilično nejasno što je uopće Web 2.0, po čemu se on razlikuje od prijašnje inačice (za koju nismo niti znali da ju imamo), te da li [...]

Vas Komentar