RSS

Besplatna digitalna arhiva: Leonardo Da Vinci

Fri, Apr 10, 2009

eDukacija, eTrziste

Besplatna digitalna arhiva: Leonardo Da Vinci

Skrećemo vam pažnju na internetski projekt Europske Unije koji će oduševiti sve poklonike umjetnosti i kulture, ali i strastvene ljubitelje suvremene tehnologije i Interneta. Arhiva nazvana E-Leo besplatna je i dostupna svima, a sadrži cjelokupnu digitalnu arhivu umjetnina, knjiga, razmišljanja, objavljenih djela, izuma i originalnih rukopisa Leonarda Da Vincija. Riječ je o više tisuća rukopisa koje je genijalni talijanski renesansi umjetnik i izumitelj ostavio iza sebe.

Europska Unija iz svojih fondova financijski je podržala projekt, a zahtjevnog zadatka digitalizacije tisuća originalnih crteža, rukopisa, objavljenih djela, izuma i znanstvenih teorija genijalnog Talijana prihvatio se Nacionalni muzej Leonarda Da Vincija u njegovom rodnom gradu. Ukupno će se skenirati više od 12.000 stranica Leonardovih rukopisa dosad dostupnih samo nekima. Ovaj neprocjenjivi projekt konačno na jednome mjestu objedinjuje sve radove Leonarda Da Vincija koji su dosad bili raštrkani u desetak rukopisa na nekoliko lokacija diljem Europe. Bill Gates je 1994. godine knjigu Leonarda Da Vincija Leicesterski kod učinio najskuplje plaćenom knjigom na svijetu, kupivši je za vrtoglavih 30,8 milijuna dolara.

Korisnicima je putem E-Leo arhive, osim skenova originalnih dokumenata, na raspolaganju i tekstualna verzija. Međutim, pretvaranje skeniranih dokumenata u tekstualni zapis donekle je otežala neobična navika renesansnog umjetnika koji je običavao pisati zdesna nalijevo kako ne bi razmazivao tintu povlačeći ruku po onome što je već napisao. Tumačenje dokumenata dodatno otežava i neuredno bilježenje jer bi Leonardo, kao i svi „specifični“ umjetnici, običavao tehničke upute svog izuma nadoupunjavati podsjetnicima za kupnju špeceraja ili bi na jednom papiru pomiješao nekoliko bilješki o totalno različitim temama.

-

Slavni talijanski umjetnik živio je na kraju 15. i početku 16. stoljeća, u doba renesanse. Leonardo Da Vinci imao je doista široki raspon interesa i zanimao se za astronomiju, fiziku, geometriju, mehaniku, letjelice, ratnu mašineriju, ali i botaniku, zoologiju i tajne ptičjeg leta. U mnogim svojim konceptualnim izumima postavio je osnovne postavke na kojima se temelje strojevi što ih danas koristimo, poput helikoptera ili podmornice. Leonardo Da Vinci je umro je 1519. godine. Nakon smrti dio njegovih rukopisa vraćen je u Italiju i odvojen na više lokacija, da bi kasnije većina materijala završila u rukama Napoleona Bonapartea.

Nikola TeslaBilo bi dobro da se Hrvatska ugleda na ovaj projekt pa da konačno naš genijalni izumitelj Nikola Tesla, osim neadekvatnog prezentacijskog sitea, na Internetu dobije dostojnu, višejezičnu digitalnu arhivu u kojoj bi bili sadržani svi njegovi izumi, objavljena djela i rukopisi. Takav bi projekt sigurno odjeknuo u svjetskim razmjerima, a koliko bi to bilo dobro za promociju Hrvatske ne treba ni spominjati.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar