RSS

B2B online kampanje: Manje = više?!

Mon, Nov 30, 2009

eMarketing, ePoslovanje

B2B online kampanje: Manje = više?!

Mnoge tvrtke koje odluče pokrenuti online B2B marketinšku kampanju vrlo lako padnu u zamku povođenja za internetskim trendovima poput bloga, video podcast epizoda, Flash multimedijskih prezentacija i videa. Tome najviše kumuju informatički stručnjaci koji u velikim poduzećima poslovodstvu savjetuju da za online B2B kampanje koriste što više multimedijskih sadržaja. Naime, multimedijski sadržaji kao takvi uopće nisu loši, no imaju svojih prednosti i nedostataka kojih moramo biti svjesni.

Profesionalni multimedijski sadržaji u startu poskupljuju vašu kampanju. Ako odlučite koristiti multimediju, u budžetu online B2B kampanje predvidite izdatke za snimatelje, montažere, glazbenike, dizajnere, grafičare i programere koji će snimiti i montirati promotivni video, izraditi Flash prezentaciju ili napraviti video podcast. Naravno, troškovi koje smo upravo taksativno naveli ovise o vrsti i količini multimedijskih sadržaja koje planirate koristiti.

No, multimedija nije predmet ovog teksta. Istinski profesionalci koji razumiju tehnike online i offline marketinga s jedne i potrebe poslovnih kupaca s druge strane znaju da poruka nije medij – poruka je sama poruka. Drugim riječima, ako je poruka vaše online B2B kampanje dobro sročena, vašim će poslovnim kupcima privući pozornost bez obzira putem kojih komunikacijskih kanala i online alata poruku pošaljete i prezentirate. Stoga, ako vaša poruka nije nedvosmislena, jasna i sažeta, tada niste dobro odradili pripremu i sad je pravo vrijeme da se vratite na taj korak.

Kad imate poruku, morate odlučiti u kojoj formi ju prezentirati? Jednostavna tekstualna, bogata multimedijska forma ili nešto između? Kod drugih online kampanja taj izbor je dosta složen, no kod online B2B kampanja uglavnom vrijedi pravilo da je manje – više. Kako to?

-

Manje je više

Tajna je u značajkama ciljane publike vaše kampanje. U pravilu, kod B2B online kampanja ciljana skupina su poslovni kupci. Oni nisu podložni vizualnim stimulansima poput običnih korisnika jer za takve užitke nemaju vremena niti strpljenja – upravo suprotno. Vaši kupci vam sigurno neće zamjeriti ako u vašoj B2B online kampanji ne koristite najnovije internetske tehnologije i multimedijske sadržaje. Ako sumnjate u ovu tvrdnju, zastanite na trenutak i zamislite da ste vaš kupac. Vrijeme vam je, znate to već i po sebi, najdragocjeniji resurs u kojem uvijek oskudijevate. Svaka minuta je važna… U poslu kojim se bavite i na vašoj poziciji zasigurno nemate vremena niti strpljenja gledati promotivne video isječke ili čitati dugačke promotivne tekstove u superlativima da biste došli do poslovne ponude, onoga što vas zanima kao potencijalnog kupca.

Ako ste odlučili pokrenuti ozbiljnu online B2B kampanju kako biste vašim poslovnim kupcima prezentirali najnoviju ponudu, proizvod ili uslugu ili pridobili nove kupce, važno je shvatiti da ste vi strana koja nudi. S druge strane su kupci koje u cjelokupnoj vašoj kampanji, ma kako inovativna bila, uvijek zanima jedna te ista stvar – što im to danas nudite i kakve im pogodnosti vaš proizvod ili usluga donosi. Ovo jednostavno pravilo ne biste smjeli nikad smetnuti s uma. Ako tako postavite stvari, automatski ćete poštivati dragocjeno vrijeme vaših poslovnih partnera i kupaca i uvijek ćete dati maksimum kako bi vašu poruku učinili što razumljivijom za kupce. Pod pretpostavkom da ste dobro definirali poruku kampanje ( lako razumljiva, jednostavna, ogoljena na razinu konkretne poslovne ponude i konkretnih pogodnosti koje vaša ponuda donosi kupcima ), u daljnjim koracima realizacije kampanje valja pripaziti da pogrešnim odlukama tu poruku ne narušite pogrešnim odabirom forme u kojoj ćete ju prezentirati.

-
Ako znate da su kupci u stalnom raskoraku s vremenom, tada poruku oblikujte u pristupačnom tekstualnom obliku koji se lako i brzo apsolvira. Tu i tamo ubacite pažljivo odabranu decentnu ilustraciju koja ne smije biti puka dizajnerska dekoracija, već snažan vizualni stimulans koji dodatno pojašnjava najvažnije aspekte vaše poruke. Izbjegavajte korištenje multimedije osim ako za to nemate doista opravdani razlog.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

1 Trackbacks za ovaj tekst

  1. e-mail marketing: Ne pretjerujte sa slanjem i potaknite na akciju | eBizMags Says:

    [...] Zahvaljujući spamu i pretrpanim inboxima, imate oko 2 sekunde da pridobijete pažnju čitatelja. Ne samo to, morate upotrijebiti riječi koje će privući čitatelja, a zaustaviti spam filtere. Riječi ‘’sex” i ”pharmacy” odmah vas bacaju u spam . Čak i korištenje riječi “free” garantira vam blokirani pristup inboxu. Morate pronaći riječi i fraze koje će zaintrigirati korisnika, s tim da imate na umu – kraće je bolje. [...]

Vas Komentar