RSS

Arhitektura informacija poboljšava SEO i usability

Thu, Jul 8, 2010

ePoslovanje, eSavjeti

Arhitektura informacija poboljšava SEO i usability

Pokazalo se da dvije marketinške discipline omogućavaju online retailerima i web designerima da ubiju dvije muhe jednim udarcem. Internet stranice organizirane u teme ili kategorije će znatno olakšati kupnju krajnjim korisnicima, a profitirat će i SEO optimizacija – roboti će lakše pronaći bitne informacije na stranicama proizvoda.

Podsjetit ćemo se ukratko definicije SEO (Search Engine Optimization) i IA (Information Architecture), opisati neka od mnogih mjesta gdje se te dvije specifične tehnologije isprepliću, te objasniti kako je zapravo jednostavno i prirodno kreirate tematske strukture. Iskustvo je pokazalo da je primjena te tehnologije vrlo intuitivna, i prilično je vjerojatno da većina stranica već sada djelomično koristi prednosti preklapanja SEO i IA usability-a.

Search Engine Optimization i Information Architecture

SEO definiramo kao proces poboljšanja učestalosti i pozicije pojedinog URL-a na ispisu relevantnog pretraživača (u praksi, misli se na Google), a vrši se u cilju poboljšanja posjećenosti tih stranica.
IA je proces organiziranja, strukturiranja i označavanja informacija na način da ih je lako pronaći i koristiti.
Pogledamo li definicije, nije teško zaključiti kada se SEO i IA križaju; SEO stručnjaci žele povećati promet, dok IA specijalisti teže kreiranju sadržaja koji je logično grupiran, jednostavan i informativan. U praksi to su sukladni ciljevi, stoga kombiniranje organiziranog, strukturiranog i pravilno linkanog, najčešće tematski grupiranog web sadržaja i SEO optimizacije dovodi do lakog pronalaženja informacija, te intuitivne kupnje korisnika.
Primjerice, online retailer će organizirati svoje stranice u tematski odvojene cjeline. Osim dizajna, upravo je kvaliteta i intuitivnost takvog grupiranja bitna. Prodajete li hardver, nećete u istu grupu staviti recimo napajanja i memorije, iako su to sve komponente računala. Ne zaboravite – tražilica nije nadomjestak za dobro grupiranje, ona je samo nadopuna.

Tematska struktura stranica za online retailere

Uzmimo za primjer online retailera koji prodaje sportsku opremu, te koji je krenuo u izgradnju web stranica. Prirodan je početak organiziranje stranica i artikala za pojedine sportove. Time je, možda i nesvjesno, kreirana tematska struktura. Klikom na primjerice hrvanje, očekujemo landing page s uvodnim sadržajem i linkovima na hrvačke dresove, cipele, zaštitnu opremu… Svaka od tih podkategorija može imati stotine artikala. Ideja je linkati povezane tematske stranice, čime dodajemo linking strukturu pojedinoj temi. Linkovi olakšavaju korisnicima navigaciju, te pomažu pretraživačima da odrede koliko je stranica važna.

Razvoj stranica oko tema, te s pažljivim linkanjem između njih možete napraviti vaše ecommerce stranice jednostavne za korištenje, uz dodatan bonus u obliku dobrog pozicioniranja na tražilicama.

Rating 4.00 out of 5
[?]
, , , , , ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

0 Komentari za ovaj tekst

2 Trackbacks za ovaj tekst

  1. SEO: surfajte poput pretraživačkog robota | eBizMags Says:

    [...] za online retailere vrijedi suprotno: ovdje se SEO itekako cijeni i osjeti na prodaji. Kada maknemo blještavi celofan, koji nas tako privlači – [...]

  2. Video i eCommerce: kako privući kupce | eBizMags Says:

    [...] fokusirani, nemojte biti previše napadni u nagovaranju na kupnju, te ohrabrite korisnike da zatraže recimo besplatan izvještaj, ili da nazovu ukoliko imaju [...]

Vas Komentar