RSS

Apple omogućava razvoj web 2.0 i AJAX aplikacija za iPhone

Mon, Jul 7, 2008

eMarketing, ePoslovanje, eTrziste

Apple omogućava razvoj web 2.0 i AJAX aplikacija za iPhone

iPhone, Appleov revolucionarni mobitel ne prestaje izazivati medijsku pozornost i podgrijavati očekivanja korisnika i programera. Zbog ogromnog interesa medija, korisnika i mobilne industrije, programeri žele prebaciti svoje mobilne aplikacije na potencijalno vrlo unosno iPhone tržište.

Međutim, direktor Applea Steve Jobs objasnio je da Apple ne želi iPhone otvoriti sigurnosnim rizicima.

“Premda korisnici računala nestabilnost softvera prihvaćaju kao gotovu činjenicu, korisnici mobitela brzo izgubi strpljenje ako zbog nestabilne aplikacije mora restartati mobitel”, objašnjava Jobs.

Dodajući ulje na vatru, Jobs je nadodao da Apple želi izbjeći potencijalni scenarij u kojem nestabilna aplikacija “ruši mobilnu mrežu AT&T-a na Zapadnoj obali”. Taj argument nema uporišta u stvarnosti jer nikad nestabilna aplikacija na mobitelima nije dovela do pada mobilne mreže. Međutim, Jobs je u pravu kada tvrdi da bi sigurnost i stabilnost iPhonea bila narušena ako bi Apple programerima omogućio puni pristup njegovu operacijskom sustavu.

Iphone pokreće posebno prilagođena inačica Mac OS X operacijskog sustava. Premda sadrži sve značajke inačice koja se koristi na Macovima, uključujući suvremene mrežne, komunikacijske i multimedijske tehnologije te UNIX bazu koja jamči visoku stabilnost, Apple ne želi nimalo riskirati.

Programeri moraju paziti da svoje web 2.0 aplikacije izgledom oponašaju ugrađene iPhone aplikacije, da budu dimenzionirane na veličinu iPhoneova ekrana i da Ajax grafičkim efektima oponašaju ponašanje korisničkog sučelje iPhonea. Svoje iPhone aplikacije programer treba postaviti na vlastiti web poslužitelj, a korisnik iPhonea pristupa joj putem Safari preglednika.

Dugogodišnji analitičari Appleove strategije smatraju da pojava Safarija na Windowsima predstavlja “trojanski konj” koji s jedne strane treba preoteti određeni tržišni udio od Firefoxa i Internet Explorera, te istodobno zainteresiranim programerima olakšati razvoj i testiranje iPhone aplikacija.

Ocjena 4.00 od 5
, ,

Autor teksta:

Kristijan Zibreg - ukupno napisanih 13 tekstova na eBizMags.

Kristijan Žibreg se bavi medijima, marketingom i odnosima s javnošcu petnaest godina. Karijeru je započeo kao urednik prvog hrvatskog magazina za videoigre "Hacker", a kasnije je radio kao voditelj interaktivnih projekata u Algoritmu, urednik tehnoloških priloga u news magazinu Nacional i direktor vlastite marketinške agencije. Danas radi kao konzultant za medije i interaktivne tehnologije. U slobodno vrijeme ureduje tehnološki portal TGDaily.com za koji piše analize te inovativne priče o online tehnologijama i Appleovim gadgetima koje rado koristi.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar