RSS

Analitičari: do kraja 2008. milijardu PC-a

Thu, Jul 3, 2008

ePoslovanje, eTrziste

Analitičari: do kraja 2008. milijardu PC-a

Iako nam je trebalo punih 27 godina da dođemo do brojke od milijardu osobnih računala u upotrebi, tržišni analitičari upozoravaju da će nam do sljedeće milijarde trebati samo par godina.

Analitičari kompanije Forrester Research su u nedavno izdanom izvješću pod nazivom “Predviđanje svjetskog prihvaćanja osobnog računala do 2015.” predvidjeli da će sljedećih milijardu osobnih računala biti prodano građanima zemalja čije vrijeme tek dolazi, poput Brazila, Rusije, Indije i Kine. Građanima tih zemalja to će biti prvi susret s računalom, a Forrester predviđa da će 2015. u tim zemljama u upotrebi biti čak 775 milijuna PC-a.

Nedvojbeno je da će tako velika rasprostranjenost osobnog računala koristiti građanima tih zemalja, no najviše će svoje zadovoljne ručice trljati proizvođači i prodavači. Premda računalna industrija još uvijek može živjeti od prodaje novih strojeva korisnicima koji periodički zamjenjuju svoja islužena računala (tzv. upgrade ciklus u koji smo upravo ponovo ušli radi Windowsa Viste i njegovih velikih hardverskih zahtjeva), pravo blago krije se u znatno većem broju potencijalnih kupaca koji dosad uopće nisu posjedovali računalo.

“Od sljedeće milijarde računala koja će se prodati do 2015. čak 775 milijuna bit će prodano Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini”, analitičari Forrester Researcha

Da ne bi sve bilo tako ružičasto, izvještaj Forrester Researcha skreće pozornost i na potencijalne mine povezane s ulaskom na nova tržišta. Naime, dok na zrelim tržištima proizvođači mogu računati na predvidive cikluse kupnje, nova tržišta predstavljaju potpunu nepoznanicu. Računa se da će se proizvođači morati udružiti kako bi kombiniranim proizvodnim kapacitetima mogli namiriti goleme potrebe novih tržišta koja su na horizontu.

Jedan od razloga takvog povećanja rasprostranjenosti računala leži i u akcijama vodećih proizvođača, kao što su Intel, Microsoft i AMD, kojima se zemljama u razvoju i nepriviligiranim studentima želi osigurati jeftino, ali funkcionalno računalo.

Rating 3.00 out of 5
[?]
, ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar