RSS

Ako želite pričati, pokažite prvo da znate slušati

Mon, Aug 18, 2008

eMarketing, eSavjeti

Ako želite pričati, pokažite prvo da znate slušati

Putem oglasa potrošača se prvo podsjeti na vlastite nesavršenosti, potom mu se objasni na koji način ih može nadvladati i na kraju ga potaknemo na kupnju proizvoda koji će riješiti njegove nesavršenosti? Budimo još konkretniji: Nemate uspjeha kod žena? Nema problema, kupite novi BMW i više neće biti važno kako izgledate. Nitko vas ne percipira kao gospodina s pedigreom? Kupite Jaguar jer ta skupocjena britanska automobilska marka odiše gospodskom elegancijom koja će izmamiti uzdahe gdje god se pojavite. Vašem djetetu se rugaju u školi? Sve što vam treba je novi prašak za dubinsko čišćenje odjeće da bi “bijelo bilo bijelo”. Niste seksi, cool, lijepi niti “u điru”? Kupite iPod, stavite snježnobijele slušalice u uho i samo prošetajte gradom.

Shvatili ste poantu, u offline svijetu tradicionalni marketingaši već imaju rješenja za sve vaše probleme. Ne samo to, marketinški stručnjaci su izmislili i probleme kojih još niste niti svjesni pa će vam ih nametnuti ako dovoljno dugo buljite u televizor. Takve metode savršeno su legitimne za obrađivanje pasivnih potrošača u offline svijetu, no u online svijetu valja primjeniti druga pravila.

No ako u onlineu jednostavno preslikate pravila promocije iz offline svijeta, napravili ste početničku pogrešku koja ćete skupo i vrlo brzo platiti. Dakle, ne pokušavajte online generaciji prodati maglu i podilaziti njihovim skrivenim željama i fantazijama jer će vam se to odmah obiti u glavu.

Evo konkretnog primjera koji oslikava razliku u offline i online pristupu. Zamislite da sjedite u kafiću na prvom sastanku s nepoznatom djevojkom. Započeli ste priču i uljudnim pitanjima pokušavate doznati tko je ona, što ju zanima, kakvi su joj interesi, čime se bavi u slobodno vrijeme itd. Dakle, tipična komunikacija karakteristična za proces zavođenja.

No, zamislite sad da se djevojka ponaša kao da joj je netko isprao mozak i umjesto odgovora na vaša pitanja počinje nasumično brbljati kao navijena o tome kako ste nuredni, imate mrlju na košulji, objašnjava vam tko biste vi zapravo trebali biti i što vam treba da se promijenite i onda, ničim izazvana, iz torbice izvadi kutiju s najnoviji praškom za pranje rublja, ponavljajući poput papagaja kako čisti bolje od svih drugih.

Začuđeni i iznenađeni, strpljivo ćete pričekati kraj njene litanije i uljudno ponoviti pitanje jer istinski želite upoznati pravu osobu koja se krije iza tih besmislenih izjava. Zanima vas je li dobra, ima li integritet, kakav joj je karakter, čemu teži, koje interese ima, zanimaju li je slične stvari kao vas. Bez obzira na vaša pitanja, ponovo dobivate isti odgovor, istu mantru. Ovo je iskarikirani primjer jednosmjerne komunikacije koju vrlo dobro poznajete jer tako oglašavate proizvode na radiju ili televiziji, pritom ne dozvoljavajući potrošaču da kaže što doista misli.

Takav pristup polako zastarijeva čak i u offline svijetu, no na webu je odavno napušten, ne funkcionira, a onima koji su nerazumni pa ga unatoč svim savjetima uporno pokušavaju provesti vraća se poput bumeranga u glavu.

Ocjena 2.75 od 5
, ,

Autor teksta:

Kristijan Zibreg - ukupno napisanih 13 tekstova na eBizMags.

Kristijan Žibreg se bavi medijima, marketingom i odnosima s javnošcu petnaest godina. Karijeru je započeo kao urednik prvog hrvatskog magazina za videoigre "Hacker", a kasnije je radio kao voditelj interaktivnih projekata u Algoritmu, urednik tehnoloških priloga u news magazinu Nacional i direktor vlastite marketinške agencije. Danas radi kao konzultant za medije i interaktivne tehnologije. U slobodno vrijeme ureduje tehnološki portal TGDaily.com za koji piše analize te inovativne priče o online tehnologijama i Appleovim gadgetima koje rado koristi.

Kontaktiraj autora

Vas Komentar