RSS

Adresa dostave: Goblak

Mon, May 25, 2009

ePoslovanje, eSigurnost, eTrziste

Adresa dostave: Goblak

Nedavno sam, po tko zna koji put, reinstalirao PC. Prvi korak je bio naravno mukotrpni backup. Pa ajde prazan CD, pa DVD, pa iznimno važne stvari zaprži dvaput, i tako… Uglavnom, gnjavaža. Došao trenutak i da mailove backupiram. No, tu sam stao sa prženjem. Odvažio sam se na novu pustolovinu.

Ovo je bila idealna situacija da napokon, praktički htio-nehtio, isprobam Google Apps for Business.

Što je to? Skraćeni opis bi bio – paket Google-ovih aplikacija prilagođen radu u grupi, dakle hajdmo reć’ za firme mada ga ja koristim u privatne svrhe. Paket trenutno sadrži: e-mail sa adresarom, dokumenti, kalendar, web. To su u pravilu manje-više sve aplikacije koje zaista i trebaju jednoj firmi za kolaboraciju. Rekao sam „trenutno“ jer se broj aplikacija povećava kako ih Google prilagodi ovom „for Business“ načinu rada, tako da ćemo možda u paketu uskoro ugledati i npr. aplikaciju za razmjenu fotografija…

Google Apps for Business postoji u dvije varijante – Premier i Standard. S obzirom da je Standard besplatan, svakako predlažem da prvo njega testirate, a zatim ako ste zadovoljni eventualno možete razmišljati o kupovini Premier paketa mada također smatram da nema neke potrebe za tim. No, to ovisi o vašim potrebama. Dalje u tekstu ću se osvrtati isključivo na Standard varijantu.

-

Što nudi Standard paket?

 • 7 GB prostora za mail kojem možete pristupati POP3 ili IMAP protokolom, a također na raspolaganju vam je i prava Gmail web aplikacija koja ima iste mogućnosti kao i ona koju koristite za besplatne @gmail.com adrese; unutar Gmail-a su i integrirane podaplikacije Contacts (adresar), Tasks (zadaci, to-do) i Chat
 • Google Calendar (može biti sastavni dio sučelja Gmail aplikacije)
 • Google Documents (uređivač teksta, tablični kalkulator, izrada prezentacija, izrada obrazaca, pohrana PDF-ova)
 • Google Sites za izradu web kolaboracijske okoline (npr. za vođenje zapisnika o sastancima te općenito organizaciju istih)

Što možete napraviti s mailovima na vašem PC-u? Pa jednostavno ih uploadajte „natrag“ na Google. U te svrhe Google je napravio Google Mail Uploader aplikaciju koja će sve vaše mailove (iz poznatijih e-mail klijenata) zajedno sa attachmentima uploadati u identičnom obliku u Gmail.

Ovo će vjerojatno biti zadnji put da ste radili backup mailova :)

Dodatna prednost Gmail-a je to što možete podesiti i dodatne „vanjske“ e-mail račune. Pa tako npr. možete u isti „Inbox“ primati mailove sa vaših drugih e-mail adresa. Također, moguće je i slanje mailova sa tih drugih adresa.

-

Koje su neke od prednosti ovog prelaska „pod oblake“?

 • Mailovi mi više ne predstavljaju gnjavažu kad je u pitanju backup
 • Svi moji mailovi su mi dostupni gdje god imam pristup Internetu
 • Pretraživanje hrpe mailova je sada upogonjeno Google tražilicom, pa ne samo da ću pronaći iglu u plastu sijena već ću to pronaći i strahovito brzo
 • Odličan anti-spam filter, stvarno jako dobro odrađuje svoj posao
 • Sve aplikacije u paketu su međusobno povezane a razmjena podataka sa drugim kolegama u grupi/firmi je sada daleko jednostavnija i brža – klik ili dva
 • sve gore vrijedi i za kalendar te dokumente

Jedna od važnijih značajki koja me se dojmila u cijeloj ovoj priči jest činjenica da ovakav paket (čak i u ovoj besplatnoj varijanti) zapravo vrtite pod vašom Internet domenom !
Da, to znači da ako odete na mail.mojafirma.com otvorit će se Gmail i upravljate svojom ime.prezime@mojafirma.com adresom ! Sučelje aplikacija dodatno možete “začiniti” logotipom vaše firme.
Postupak integracije vlastite domene sa Google Apps paketom je vrlo jednostavan te objašnjen korak-po-korak prilikom same registracije ovog paketa. Ukratko – nakon registracije paketa na Registru kod kojega imate registriranu vašu domenu trebate samo podesiti tzv. MX Records da „gleda“ na Google servere. Da, to znači da vašu web stranicu i dalje možete imati hostanu na nekom trećem serveru.

Jednostavno – ovo sve skupa mi je mrak :)

-

Koji su mogući nedostaci?

 • Sigurnost podataka... Premda je sigurnost dovedena na maximalnu razinu, i dalje ostaje onaj ljudski faktor da netko sazna vašu lozinku te dobije pristup do svih vaših podataka.
 • Zaštita privatnosti… Dakle, Google ima uvid u sve vaše podatke
 • I Google-u može “puknut” server, teško, ali moguće – barem u teorii
 • Nije vam dovoljno 7GB? Onda platite $50/god i uđite u Premier ligu.

Mojem oduševljenju ni tu nije kraj :)

Postoji i nešto pod imenom Google Mobile Sync, pa tako svoj BlackBerry uvijek imam sinhroniziran sa Google Apps-ima (kontakti, kalendar). Postoji naravno podrška i za druge mobilne uređaje.

Evo joše jedne korisne informacije. Jeste li znali da Google radi push mailova na „osobnu“ BlackBerry uslugu (BIS, ovo se ne odnosi na Enterprise korisnike BlackBerry-a) ? To znači da na BlackBerry Gmail-ove dobivate trenutno, a ne unutar 15-min što je slučaj sa ostalim e-mail računima koje koristite unutar BIS usluge.

Jednostavno genijalno !

Ocjena 4.40 od 5
, , ,

Autor teksta:

Darko Martić - ukupno napisanih 11 tekstova na eBizMags.

Iako od malena fasciniran modernim tehnologijama pokušava ih spustiti na niži odnosno jednostavniji nivo, smatrajući da ne smijemo biti robovi tehnologije već da istu koristimo isključivo kao alat za jednostavnije rješavanje problematike. Stručno obrazovanje završava na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu uz koje od samog početka započinje i sa prvim zaposlenjima na kojima stiče kvalitetna radna iskustva. Od kraja 90-ih pa sve do danas usmjerava se na razvoj e-projekata započevši u mladim danima kao dizajner-programer kako bi s vremenom nadopunio znanje širim vještinama tog područja kao što su SEO, usability, arhitektura web odredišta, itd. Trenutno radi kao Savjetnik za dokumentacijske sustave u King ICT na razvoju enterprise-level DCTM rješenja baziranih na web tehnologijama. www.martic.net

Kontaktiraj autora

1 Komentari za ovaj tekst

 1. Darko Martić komentira:

  Pušten u rad Google Apps Marketplace:
  http://www.google.com/enterprise/marketplace/home

  svakako isprobati – Manymoon: FREE Social Productivity, Project Management & Task Management
  http://www.google.com/enterprise/marketplace/viewListing?productListingId=3539+9922984539899306906

Vas Komentar