RSS

3D scene iz Vaših digitalnih fotografija

Fri, Jul 4, 2008

Izdvojeno

3D scene iz Vaših digitalnih fotografija

Zamislite sljedeći scenarij… Prošetate do Trga bana Jelačića, izvadite digitalni fotić i snimite seriju fotografija koje pokrivaju trg iz raznih kuteva, od širokih kadrova okolnih zgrada i trgovina do krupnih kadrova zanimljivih detalja, poput spomenika banu Jelačiću, ulaza u mjenjačnicu, kisoka itd. Kad se vratite kući, prebacite fotke u računalo i pošaljete ih na Microsoftov poslužitelj gdje napredni algoritmi za računalno gledanje analiziraju svaku fotku i potom kreiraju uvjerljiv trodimenzionalni prikaz Trga bana Jelačića sastavljen od točkica. Čudom se čudite jer vam nije jasno kako je moguće iz 2D fotografija napraviti trodimenzionalnu scenu. Da bi se uvjerili da nije riječ o triku, okrećete trodimenzionalni model trga u svim smjerovima, približavate se i udaljavate, šećete i razgledavate okolne zgrade i detalje koje ste snimili na fotkama.

Premda zvuči kao tehnologija budućnosti iz znanstveno-fantastičnog filma, riječ je o stvarnoj tehnologiji koja vam omogućuje da digitalne fotke pregledavate kao nikad dosad. U praksi, stvar izgleda toliko cool da je teško povjerovati kako takvo što nisu razvili Google ili Apple nego softverski div iz Redmonda poznat po glomaznim uredskim aplikacijama i ćudljivim operacijskim sustavima.

Tu čarobnu tehnologiju Microsoft naziva Photosynth, a nastala je zajedničkim naporima Microsoft Live Labs studija i Sveučilišta u Washingtonu. Algoritmi koje Photosynth koristi temelje se na revolucionarnim istraživanjima računalnog gledanja, eksperimentalnog područja kojim se bave Noah Snavely i Steve Seitz sa Sveučilišta u Washingtonu te Richard Szeliski iz Microsoftova razvojnog odjela.

Oni su razvili napredne softverske algoritme koji oponašaju dubinsku percepciju ljudskog oka. Naš mozak izračunava položaj objekata u prostoru na temelju razlika u slikama koje prima iz lijevog i desnog oka, uzimajući u obzir činjenicu da su oba oka udaljena oko pet centimetara. No, dok ljudski mozak “zna” gdje su smještene oči, softver poput Photosyntha ne zna gdje se u prostoru nalazio fotograf kada je snimio fotku. Srećom, unutar niza fotki koje pokazuju određeni prostor iz više kuteva uvijek se na nekoliko njih pojave slični detalji, poput kvake na vratima ili okvira prozora. Photosynth prepoznaje stotine takvih detalja na vašim fotkama i potom iz fotki na kojima se pojavljuju jedni te isti detalji izračunava ne samo položaj tog detalja u prostoru već i lokaciju fotografa te smjer u kojem je držao fotić da bi dobio baš takav prikaz detalja. Iz dobivenih informacija Photosynth stvara točkasti trodimenzionalni prikaz scene i “lijepi” vaše fotografije na odgovarajuće površine unutar trodimenzionalne scene.

Osim trodimenzionalnog prikaza, jednim klikom možete pogledati sve fotografije slične onoj koju trenutno gledate. Photosynth pronalazi sličnosti na fotografijama te inteligentno grupira fotografije na kojima se pojavljuju isti ili slični detalji.

Trodimenzionalni točkasti model možete pomicati u svim smjerovima, šetati se kroz njega, vidjeti vašu relativnu poziciju na kojoj ste bili kada ste snimili pojedine fotke ili pronaći fotke slične onoj koju trenutno gledate. Klikom na neki detalj na trodimenzionalnom prikazu pojavit će se odgovarajuća fotka koju ste snimili. Na primjer, trodimenzionalnu scenu Trga bana Jelačića možete rotirati u svim smjerovima, približiti se banovu spomeniku i kliknuti na njega da biste vidjeli fotku spomenika koju ste snimili iz tog kuta. Ako ste Photosynthu poslali dvadeset fotografija Trga bana Jelačića, trodimenzionalna scena sadržavat će dvadeset površina na koje možete kliknuti.

Svaku fotku možete približiti ili udaljiti, pri čemu odmah upada u oči zadivljujuća kvaliteta i kod najvećih povećanja koja znatno nadmašuju razlučivost fotke. Za tu čaroliju Photosynth koristi Seadragon, još jednu Microsoftovu eksperimentalnu tehnologiju za naprednu manipulaciju digitalnim fotografijama.

Microsoft predviđa da bi Photosynth tehnologija mogla doživjeti mnogobrojne praktične primjene. Na primjer, zamislite da se možete šetati u 3D prostoru oko automobila kojeg ste prethodno fotkali iz različitih kuteva na Auto Showu jer ga namjeravate kupiti. Ili virtualni let iznad trodimenzionalnog prikaza hrvatske obale.

Live Labs je Microsoftov odgovor na Google Labs odjel u kojem se razvijaju eksperimentalne tehnologije koje potom nakon perioda inkubacije i testiranja zažive kao nove inovativne usluge pretraživačkog diva. Microsoft Live Labs dio je šire Microsoftove Internetske inicijative kojom softverski div iz Redmonda želi preuzeti vodstvo od Googlea na polju Internetskih inovacija i aplikacija.

Rating 4.33 out of 5
[?]
, ,

Autor teksta:

eBizMags - ukupno napisanih 269 tekstova na eBizMags.

Svi autori - Što je eBizMags?

Kontaktiraj autora

Vas Komentar